Online leren kan vermoeiend zijn

Wat is er mis met online leren?

Geplaatst op: 30/07/2018

Online leren? Je zou denken… ideaal. Leren in je eigen tijd en tempo op elk moment van de dag wanneer het jou uitkomt. Ik kom nog uit het papieren tijdperk. Lappen tekst met her en der een plaatje of illustratie die het je makkelijker moest maken. Maar vaak was het nog een heel gepuzzel om daadwerkelijk te begrijpen wat er geschreven stond. Nu maak ik online cursussen waarin ik in video uitleg en laat zien hoe een programma werkt en wat je ermee kunt. Als professioneel gebruiker van de programma’s probeer ik het ook nog in de juiste volgorde zo uit te leggen zodat jij je (schijnbaar) moeiteloos het programma eigen kan maken. Daar waar de boeken vaak alleen de functies en mogelijkheden uitlegden kan ik ook nog eens laten zien welke prachtige eindresultaten je kunt bereiken en wat hiervoor de beste werkwijze is.

Video-studeren is zoveel meer efficiënt

Ik ben ondertussen een ervaren video-student. Zelden kijk ik nog een videocursus op normaal tempo. Nee, daar heb ik het geduld niet voor. Ik zet de snelheid minstens op 1,5. Zo houd ik mijn kennis op peil en laat ik me inspireren door andere docenten die mij telkens weer inspireren en op nieuwe creatieve ideeën brengen. Ik ervaar het video-leren als een enorm positieve ontwikkeling. Des te bizarder vind ik het dat lang niet elke creatieveling net zo positief en enthousiast is als ik. Hoe kan dat?

Kennis snacken

Geduld, of liever het gebrek aan geduld is één oorzaak. We willen kennis snacken. Zodra we een probleem tegenkomen willen we enkel het probleem oplossen en dan zit niemand te wachten op mijn ‘ouderwetse’ didactisch verantwoorde leermethode. Laat ik maar eerlijk zijn, als ik een probleem tegenkom dan zoek ik ook regelmatig even op YouTube. Grote kans dat ik dan een ‘gratis’ video vind die mij precies uitlegt hoe het zit. Dat werkt prima als het om een enkel probleem gaat en mijn basiskennis van al het overige aanwezig is om mijn probleem op te lossen. Anders wordt het als je jezelf een volledig nieuwe vaardigheid wil aanleren. Dan scheelt het je juist erg veel tijd om een cursus te volgen die een gedegen basis legt.

Wat is er mis met online leren?

Ik was het bijna alweer vergeten. Maar toen ik begon met online video leren moest ik eerst ook best wennen. Hoewel ik dagelijks werk achter een beeldscherm was het bekijken van een video voor mij het signaal dat mijn hersenen direct in de amusement- en vermaak-stand gingen. Ik denk dat ik ongeveer een kwartier tot half uur kon ‘leren’. Dat was ongeveer de tijd dat mijn hersenen informatie konden opnemen. Daarna viel ik zo’n beetje in slaap. Tegenwoordig kan ik gemakkelijk een paar uur video-leren èn de stof opnemen. Er is niets mis met online leren. Het vereist gewoon een andere vorm van concentratie en uithoudingsvermogen.