Waarom zijn kleuren zo belangrijk?

Geplaatst op: 14/05/2018

De belangrijkheid van kleur

Kleuren zijn belangrijk in ons leven. Het beïnvloed onze stemmingen en geeft ons informatie. Dit zie je ook in het dierenrijk terug. Een giftig dier is vaak fel gekleurd om maar aan te geven blijf van me af want ik ben giftig. En zo hebben kleuren ook voor ons mensen bepaalde betekenissen. Het gebruik van kleuren is echter over de hele wereld verschillend. De kleur die in het ene land gebruikt wordt om luxe artikelen aan te prijzen kan net over de grens geassocieerd worden met goedkope rommel. Daarom is het kiezen van een kleur cultuur en tijdsafhankelijk. Zo hebben Westerse beschavingen een andere betekenis voor kleur als Oosterse beschavingen. De kleur rood wordt bijvoorbeeld in het Westen geassocieerd met liefde ,woede, gevaar, verbod. Zeg maar de heftigere zaken des levens. In het Oosten heeft kleur veel vaker te maken met geluk of welvaart. Maar waar je ook vandaan komt of woont, kleuren zijn erg belangrijk. Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op.

Cultuur en Tijd

De cultuur waarin je geboren wordt maar niet te vergeten ook de tijd doet ertoe als het gaat om kleuren. Wat wel grappig is, is dat  heel vroeger roze bijvoorbeeld bij jongens hoorde en lichtblauw bij meisjes. Terwijl het tegenwoordig toch echt andersom is. Hoewel ook dat al weer aardig aan het veranderen is. Als ik 30 jaar geleden mijn vader een mooi roze overhemd cadeau gedaan had zou het zomaar kunnen zijn dat hij dan gezegd had; dat is een dames overhemd. Terwijl dat volgens mij nu niet meer zo gezien wordt. De betekenis van kleur is dus aan verandering onderhevig. Wetenschappelijke bewijzen voor de effecten van kleur zijn er echter weer niet.

Betekenis per kleur

Blauw – goddelijkheid, oneindigheid, onschuld, melancholie, oprechtheid. Geel – licht, kluister, glorie, afgunst, verraad. Groen – hoop , groei, leven, toekomst. Paars – rouw, boete, vasten, ingetogenheid, onderdanigheid, gezag, Koninklijkheid, sensualiteit  decadentie. Rood – liefde, lijden, offer, strijd, liefde, feestvreugde, hartstocht, moed. Zwart- duisternis, diepste rouw, dwaling, zonde. Magenta – vrolijk, opwindend, schokkend. Wit – vreugde, feest, waarheid, reinheid, blijdschap, tederheid, liefde.  Maar de enige conclusie die je kan trekken naar het lezen van vele verhalen over kleur is dat kleur zeer belangrijk is in het leven van ons mensen.