Typografie

Geplaatst op: 28/05/2018

Betekenis  van het woord Typografie

Het woord typografie komt van het oud Griekse woord, tupos = slag, vorm, afdruk. En het woord graphein = schrijven. Typografie omvat alle aspecten die horen bij het opmaken van teksten. Hieronder vallen onder andere de keuze van lettertypen, regelafstand en witruimte.  Typografie houdt zich bezich met tekstuele vormgeving, en wordt in de meeste gevallen toegepast om het doel en de inhoud van een tekst te ondersteunen.

Typografie is de vormgeving van een schrijven

Dit betekent dat als je een mail/brief schrijft aan je moeder deze er anders uit zal zien dan je sollicitatiebrief.  Bij de brief aan je moeder zou het kunnen dat je grotere letters gebruikt omdat haar zicht minder goed is. Bij je sollicitatiebrief weet je niet wie je brief gaat lezen dus gebruik je de gewone letter type. Meestal heb je bij je sollicitatiebrief een kopje met daaronder een tekst met een verklaring of uitleg van het kopje. Bij de brief aan je moeder zul je dit waarschijnlijk niet doen en zou je eventueel alles achter elkaar door kunnen schrijven. Het is dus belangrijk om het doel van het schrijven te weten en te weten hoe de indeling van het schrijven helpt bij het verduidelijken van de tekst. 8 kantjes dicht op elkaar geschreven tekst kan ervoor zorgen dat je de lezer na bladzijde 2 al kwijt bent. Dat wil je natuurlijk liever niet.

Geschiedenis Typografie

Typografie bestaat al sinds de uitvinding van het schrift. Zo’n 3300 jaar geleden. Voor de uitvinding van de boekdrukkunst besteden de monniken die teksten met de hand schreven al erg veel zorg aan het handschrift. Het was de Duitser Johannes Gutenberg die de boekdrukkunst in het westen introduceerde. In het begin waren de gedrukte boeken qua typografie vaak een kopie van de handschriften van de handgeschreven boeken. Geloof het of niet maar er bestaat zelfs een mobile game met als onderwerp typografie. Type:Rider. Je kunt het gewoon downloaden in de app store  of google play store tegen een kleine vergoeding.  Illustrator Ben Barret-Forrest heeft een erg leuke en mooie animatie gemaakt over de geschiedenis van typografie. Ik zou het zeker eens bekijken.  https://forrestmedia.org/video-work/

Terminologie van de Typografie

Zoals in elk vak heb je een bepaalde terminologie. Het woord bladspiegel bijvoorbeeld. Hiermee wordt bedoeld de verhouding op een blad tussen wat bedrukt is en wat niet bedrukt is. Het gedeelte wat wel bedrukt is noem je dan weer de zetspiegel. Boven en Onderkast letters heb je misschien ook wel eens van gehoord? Bovenkast letters is in de typografie de naam voor hoofdletters. Vroeger zaten de hoofdletters bij de drukker boven in de letterkast. Een drukker had vroeger een letterkast met daarin allemaal losse loden letters. In de bovenste helft dus de hoofdletters en in de onderste helft van de kast de …. kleine letters. Mocht je nu nog veel meer willen weten over typografie dan is er een lekker dik boek dat je kunt lezen genaamd: De basis van typografie.