European Design Awards

Geplaatst op: 05/06/2018

European Design Awards 2018

Afgelopen weekend (1-3 juni) werden in Oslo voor de twaalfde keer de European Design Awards uitgereikt. Dit festival wordt elk jaar in een ander Europees land georganiseerd. Dit jaar was het de beurt van de Noren en  was Olso gekozen als plaats van bestemming voor het festival. Aan het eind van het festival vindt de uitreiking van de European Design Awards plaats.

Organisatie European Design Awards

Dit jaar werd het festival georganiseerd door Grafill, de Noorse organisatie voor visuele communicatie. Een samenwerking van zo’n twintig Europese designmagazines, designsites en designblogs organiseren en jureren de inzendingen. De jury bestaat uit uitgevers, journalisten, editors en academici. Professionals uit het ontwerp vak die andere professionals op de ingezonden ontwerpen beoordelen. Van digital design tot drukwerk, van verpakkingsdesign tot experience design. Nederland had 38 inzendingen. Meer dan voldoende  Dutch design aanwezig kon je dus wel zeggen.

En de winnaar is…..

Dit jaar was het vooral opvallend dat veel genomineerd werk werd gemaakt in opdracht van opdrachtgevers in de culturele sector, zoals theater, musea, evenementen en culturele instellingen. Er zijn verschillende categorieën waarvoor werk ingestuurd kon worden. Ik zal er een aantal noemen maar niet allemaal want het zijn er aardig wat. Er kunnen prijzen gewonnen worden in de categorieën:  inCompany Logo, Brand Logo, Book Layout, Book Cover Single, Mobile Apps, Motion Graphics. Maar de hoofdcategorie is toch wel Best Agency en die werd gewonnen door…..  Vruchtvlees uit DenHaag!

Vruchtvlees

Vruchtvlees is een digitaal, strategisch en creatief ontwerpbureau uit Den Haag dat in 2008 is opgestart door Michael Danker, Rindor Golverdingen en Roman Stikkelorum. Vruchtvlees is gestart als kledingmerk door deze drie oud-studenten van de kunstacademie in Den Haag (KABK). Tijdens deze studie merkten zij dat er erg weinig aandacht en informatie was voor het ondernemerschap. Zij wilden na het afronden van de KABK gelijk aan het werk en begonnen daarom tijdens de studie een eigen kledingmerk en organiseerden feesten en mixed tapes voor bevriende d.j.’s om zo al een beetje aan hun naamsbekendheid te werken.

Van Kleding naar Ontwerpbureau

Op een gegeven moment werd er zoveel tijd en geld besteed aan de designkwaliteit zoals de verpakkingen en  de website  dat ze grafische ontwerp klussen aannamen om dit alles te kunnen bekostigen. En daaruit concludeerden ze dat ze misschien toch beter konden gaan ontwerpen omdat daar hun kracht lag. En vanuit dit alles nu dus Best Agency 2018. Van harte Gefeliciteerd.