Apple het ontstaan van de naam en het logo

Geplaatst op: 20/04/2018

Alles over Apple?

Bij House of Media werken wij met Apple computers. Over Apple is al veel geschreven en je hebt overduidelijke Apple lovers en Apple haters. Gelukkig mag je helemaal zelf weten welk systeem je voorkeur heeft en die discussie wilde ik ook absoluut niet gaan voeren. Maar ik dacht dat het wel leuk zou zijn om eens iets te vertellen over Apple. Onze nieuwe cursus iMovie staat binnenkort online en daardoor kwam ik op youtube een filmpje tegen van Steve Jobs waarin hij al in 1999 op een congres  iMovie aankondigde. Ik zelf wist niet dat iMovie al in 1999 ontwikkeld is. En zo dacht ik, zijn er waarschijnlijk nog veel meer zaken die niet iedereen weet. Zoals ik hiervoor al zei is er al ongelofelijk veel over Apple geschreven en ik kan niet het hele Apple verhaal hier kwijt maar wel hoe Apple aan zijn naam en logo is gekomen. Misschien best interessant om eens te lezen. https://www.youtube.com/watch?v=ngW5qCBRwxk

Appel-Apple

Hoe Apple aan zijn naam Apple kwam is een mooi verhaal. Namelijk door het voormalige werk van Steve Jobs. Steve Jobs werkte in de periode voordat de eerste Apple computer op de markt kwam in een biologische boomgaard. Volgens Steve Jobs was een appel een vrucht met een hoge voedingswaarde een fraai uiterlijk en een appel is stevig. In één woord perfect.. En zo moest het nieuwe bedrijf ook worden. Overigens  konden ze ook geen betere naam bedenken.

Logo

Veel mensen denken dat er een diepere betekenis zit achter het logo van Apple. De beroemde appel met een hap eruit. In werkelijkheid valt dat diepzinnige nogal tegen. Het logo werd in 1977 ontworpen door Rob Janoff. Rob heeft de hap uit de appel gemaakt om zo duidelijk te maken dat het om een appel gaat en niet om een kers of een tomaat. Pas later vertelde de baas van Rob dat ‘byte’ een computerterm was wat natuurlijk niet geheel slecht uitkwam. De regenboogkleuren uit het originele logo waren het idee van Steve Jobs. De kleuren waren deels geïnspireerd op de hippie cultuur van destijds. Maar de belangrijkste reden was dat de Apple ll de eerste computer voor thuis was die plaatjes in kleur kon geven op de monitor. De regenboogkleuren representeerden dus de kleuren op het scherm. Rob Janoff vertelde ook nog dat de enige opdracht die hij meekreeg van Steve Jobs voor het ontwerpen van het logo was :’Maak het niet te schattig’.